2013. április 16., kedd

Tekert pizza

Újabb Doki remek. Kissé át kellett dolgoznom, mert az eredeti recept töltelékeit kb. úgy, ahogy vannak, utálom. Na de az alapelvek! Hú, az otthoni körülmények között elkészíthető pizzák között ez a legeslegjobb szerintem.



Hozzávalók:
500 gramm liszt (ha van BL 80-as)
3 gramm élesztő
2 evőkanál olívaolaj
300-325 gramm víz

1 doboz hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
3 gerezd fokhagyma
friss bazsalikom - ez el is maradhat
só, bors
1 evőkanál barnacukor
2 fej lilahagyma
150 gramm sonka
200 gramm reszelt sajt (több is lehet)

 Elsőként a tésztát készítsük el. A hozzávalókból dagasszunk közepesen kemény tésztát és hagyjuk letakarva duplájára kelni.

A konzerv paradicsomot a fokhagymával és bazsalikommal alacsony lángon sűrítsük be, ízesítsük sóval és borssal, majd botmixerrel egyneműsítsük.
A félkarikára vágott lilahagymát egy pici olajon a barnacukorral együtt pároljuk puhára.
A megkelt tésztát gyúrjuk át, vegyük kétfelé és gombóc formában 10 percig pihentessük, majd nyújtsuk szép vékony téglalappá.
Kenjük rá a paradicsomszósz felét, szórjuk rá a lilahagyma felét, a kockázott sonkát, és hintsük meg bőven reszelt sajttal, majd tekerjük fel és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Én a tekerés előtt a 2 rövidebb oldalát behajtom 2 cm szélességben, mert így a töltelék oldalt sem folyik ki. Ne legyen nagyon szoros a tekercs, mert kireped sütés közben (mondjuk nem baj, legalább a sajtot ki lehet eszegetni a tepsiből). Megkenhetjük felvert tojással, hogy szebb legyen.
200 fokra előmelegített tepsiben pirosra sütjük.

Az eredeti recept töltelékében brie sajt és olívabogyó is volt, aki szereti, érdemes úgy is kipróbálni, és a tölteléknek csak a fantáziánk szabhat határt. Nekem mozzarella karikákkal is nagyon bejött!
A képen már másnapi állapotban van a pizza, frissen nyúlós, olvadós...de másnap is nagyon finom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése