2013. április 27., szombat

Epres majdnem-tiramisu

Szeretem ám a kihívásokat, simán! Például mikor egy eper rajongónak epres tiramisut akarok csinálni, de tudom, hogy gyűlöli a mascarponét, mert valami hülye magyar sajtnak nevezte el, mikor itthon is divatba jött. És azóta sem tudom ám elfogadtatni, hogy az csak egy sűrű tejszín gyakorlatilag és rengeteg süti barátja (meg az enyém), nem és nem. Szóval valami hasonlót szerettem volna, és egész jó is lett, csak ne várjunk tiramisu ízt. Viszont viszonylag olcsó és nagyon gyors édességnek beválhat! Málnával még jobb lesz!
(És kihívás nem gusztustalanul kinézni egy ilyen sütinek kiszedve...hát ez már kevésbé jött össze, de mondom, elfogy simán).








Hozzávalók:
500 gramm eper
3 tojás sárgája
100 gramm cukor
40 gramm étkezési keményítő (vagy egy csomag pudingpor)
1 vaníliarúd kikapargatott magjai
500 ml tej
500 ml tejszín
1,5 teáskanál zselatin
1 citrom leve
porcukor
200 gramm babapiskóta

Elsőként a tojás sárgáját, a cukrot és a keményítőt kb. 1 dl tejjel elkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát, egy csipet sót és a maradék tejet, majd sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni.
A megtisztított eper nagyjából 3/4-ét összeturmixoljuk és elkeverjük a pudinggal.
A tejszínt kemény habbá verjük (segíthetünk 1-2 habfixszel is), majd belekeverjük a 2 evőkanál vízben feloldott (és olvadásig melegített) zselatint is, végül az egészet az epres pudingba keverjük óvatosan.
A citrom levét kinyomjuk, hozzáadunk annyi porcukrot, hogy ne legyen savanyú, majd 1-2 evőkanál vizet is.
Egy mély tál aljába babapiskótákat fektetünk, mindegyikre locsolunk 1 teáskanál citromlevet, majd rávágunk pár szem epret, és ráteszünk pár kanál eperkrémet. A rétegezést addig folytatjuk, míg minden el nem fogy.
Jól behűtjük, hogy az ízek összeérjenek, egy éjszaka tesz neki a legjobbat.

Szőke Virág Judy képei



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése